Bærekraftsrapportering: Hva gjør vi for å bli bedre

Illustrasjon av hvordan GC Rieber Eiendom bidrar til grønn bærekraft gjennom prosjekter, og hvordan vi jobber med børekraftsrapportering.
Publisert: 19/07/2024
Kategori: Bærekraft

Les mer i årsrapporten vår her

Les mer i årsrapporten vår her

For fremtiden har vi planer om å rapportere iht. EUs nye regler for bærekraftsrapportering, ESRS, og vi er godt i gang med forberedelsene. Dette er en EU-standard for rapportering på de tre områdene som omfattes av forkortelsen ESG, miljø, sosiale- og forretningsetiske forhold.

EU-taksonomien

EU har innført et felles system for å definere aktiviteter og investeringer som er bærekraftige, som et viktig arbeid på veien mot en grønn omstilling. Dette påvirker naturligvis oss som både utvikler, eier og forvalter bygninger, ettersom vi er avhengig av finansiering fra finansinstitusjoner. Finansinstitusjonene blir målt på om deres økonomiske aktiviteter er bærekraftige eller ikke. For å klassifiseres som en bærekraftig aktivitet er det et premiss at aktiviteten bidrar til minst ett av de seks miljømålene, og ikke er til vesentlig skade for noen av de andre miljømålene.

Årlig klimagassregnskap iht. GHG-protokollen

GC Rieber Eiendom benytter programvaren Morescope til å føre klimagassregnskap iht. GHG-protokollen. Klimagassregnskap for 2023 er presentert på side 28 i årsrapporten.

Åpenhetsloven

I GC Rieber Eiendom har vi i mange år hatt en egen Code of Conduct for å sikre kvalitet i leverandørkjeder og partnerskap. Siden innføringen av åpenhetsloven har vi i tillegg systematisert innsatsen for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vi har fokusert på rollen som arbeidsgiver gjennom nærmere oppfølging av ansatte, og i rollen som innkjøper har vi vært tettere på leverandørkjeder og forretningspartnere. Arbeidet med aktsomhetsvurderinger er forankret i ledelsen og i styret. Det er gjennomført en overordnet kartlegging av bedriftenes virksomhetsområder og leverandørkjeder, og det er gjennomført dyptgående risikovurderinger rundt de prioriterte risikoområdene.

Vår årlige redegjørelse for aktsomhetsvurderinger finner du her.

Våre delmål👇

Bilde av blomster foran kontorbygget Basen på Marineholmen i Innovasjonsdistriktet, GC Rieber Eiendom
Klimagassutslipp

Vi skal redusere vårt klimagassutslipp iht. Parisavtalen, og ha en årlig reell reduksjon fra ulike tiltak på gjennomsnittlig 4 % frem mot 2030, fra 2023-nivå.

Avfallssortering

Sorteringsgrad for avfall skal økes slik at vi oppnår følgende innen 2025: Nybygg 95 %, ombygging 85 %, drift 50 %.

Områdeutvikling

Vekst av beboere, leietakere og besøkende.

Energiforbruk

Redusere gjennomsnittlig energiforbruk (kWh/m²) med 3 % årlig frem mot 2030, fra 2019-nivå.

Miljøsertifisering

Alle nybygg og eksisterende bygg skal være miljøsertifisert.

Ansvarlig innkjøp

Øke andel miljøsertifiserte leverandører med 5 % årlig frem mot 2030.

Hva gjør vi for å bli bedre?

E – Miljø

• Knytte flere bygg til frikjøling fra MOE.
• Kontinuerlige prosjekter for å redusere energiforbruk og øke andelen fornybar energi.
• Hele vår eiendomsportefølje skal integreres i nytt energioppfølgingssystem i arbeidet for å optimalisere drift ytterligere.
• Gjennomgående miljøkartlegging av våre bygg skal avdekke tiltak som er gunstig både med hensyn til miljø, energi og økonomi.
• Vi jobber med å øke andelen ombrukte materialer i våre prosjekter. Nybyggprosjektet Krohnen er et eksempel der vi velger ombrukte materialer.
• Redusere transport av og mengder sorter og usortert avfall gjennom ulike tiltak.

S – Sosial

• Gjennom miljøavtaler med våre leietakere, styrker vi miljøbevisstheten, og legger til rette for samarbeid om bærekraftige tiltak.
• Vi skal fortsette å samarbeide med lokale myndigheter, nå ut til eksisterende og fremtidige brukere og kunder gjennom både sosiale og digitale plattformer, samt fysiske folkemøter ved behov.
• Våre prosjekter har som mål å skape bedre og inkluderende områder. Vi har også økt fokus på å skape aktivitet i næringsbyggenes første etasjer.
• Gjennom å BREEAM-sertifisere alle våre bygg sikrer vi miljøvennlig byggepraksis, som reduserer vår miljøpåvirkning. for eksempel ved å bruke miljøvennlige materialer, forby miljøfarlige stoffer, bidra til energieffektive løsninger, implementere god infrastruktur og ivareta eller forbedre økologisk mangfold.

G – Forretningsetikk

• Iht. åpenhetsloven skal vi fortsette arbeidet med aktsomhetsvurderinger av våre leverandører.
• Gjennom økt fokus på ansvarlig innkjøp og forbedring av innkjøpsrutiner vil vi sikre at våre innkjøp er i tråd med bærekraftige prinsipper, inkludert miljømessige, sosial rettferdighet og etisk praksis.
• Fortsette å bygge fleksibelt og robust, med økt fokus på ombruk og lave klimagassutslipp.
• På lik linje med nybygg, skal vi stille strengere krav til produkter og materialer i ombyggingsprosjekter for både å redusere utslipp og øvrig miljøpåvirkning.

Nysgjerrig på hva som skjer i Innovasjonsdistriktet Solheimsviken og Marineholmen?

Innovasjonsdistriktet Solheimsviken og Marineholmen er et pulserende og inkluderende nabolag hvor det alltid er noe kjekt på gang – alt fra festivaler og teaterforestillinger til sjøbading, badstuhygge, kafébesøk, pop-ups, bruktmarkeder og mye mer.

Velkommen til nabolaget som fremmer kreativitet, samarbeid, innovasjon og hverdagshygge.

keyboard_arrow_up